24 Disember 2008

Kenali pangkat-pangkat dalam ATM

Tentera Darat Malaysia Fil Marsyal1 Jeneral Leftenan Jeneral Mejar Jeneral Brigadier Jeneral Kolonel Leftenan Kolonel Mejar Kapten Leftenan Leftenan Muda

Tentera Darat Malaysia Fil Marsyal Jeneral Leftenan Jeneral Mejar Jeneral Brigadier Jeneral Kolonel Leftenan Kolonel Mejar Kapten Leftenan Leftenan Muda TIADA TIADA
Tentera Laut Diraja Malaysia Laksamana Armada1 Laksamana Laksamana Madya Laksamana Muda2 Laksamana Pertama Kepten Komander Leftenan Komander Leftenan Leftenan Madya Leftenan Muda Pegawai Kadet Kanan Kadet
Tentera Laut Diraja Malaysia Laksamana Armada Laksamana Laksamana Madya Laksamana Muda Laksaman Pertama Kepten Komander Leftenan Komander Leftenan Leftenan Madya Leftenan Muda Pegawai Kadet Kanan Kadet
Tentera Udara Diraja Malaysia Marsyal TUDM1 Jeneral TUDM Leftenan Jeneral TUDM Mejar Jeneral TUDM Brigadier Jeneral TUDM Kolonel TUDM Leftenan Kolonel TUDM Mejar TUDM Kapten TUDM Leftenan TUDM Leftenan Muda TUDM

Tentera Udara Diraja Malaysia Marsyal Jeneral Leftenan Jeneral Mejar Jeneral Brigadier Jeneral Kolonel Leftenan Kolonel Mejar Kapten Leftenan Leftenan Muda TIADA TIADA

Klik di sini untuk maklumat lanjut.

4 ulasan:

Little Mike berkata...

semasa menjalani latihan ketenteraan di kem Ampang Rejimen 515 (AW)... ini adalah antara nota pembelajaran dan saya masih ingat, saya gara-gara tidak mengingati susunan rank saya kena terjun kolam. hehe...

Lt M Musli Bin Jaffar (PSSTUDM) berkata...

Biasalah askar... Banyak kenangan pahit manis.. Benda yang kita tidak pernah rasa sebelum ini kita boleh rasa dalam tentera.. side roll, foward roll, krol, skuad jump, and macam2 lagi bentuk senaman rutin harian dalam tentera.. Dah masuk 4 tahun berkhidmat dalam PALAPES ni tinggal 1 tahun lagi.. 3 tahun sebagai kadet memang kena belasah teruk2, dah jadi pegawai baru bleh rilek2... teriak sana teriak sini pun bahasa tentera yang unik... HUhuhu..

Little Mike berkata...

haha... saya faham apa itu bahasa tentera yang unik. Biasanya keunikan ini hanya ada pada jurulatih, staff sarjan atau Pegawai Warren... mereka ini sangat 'kaya' bahasa, cukup untuk mengubah karekter kita.

Setiap pagi dan ptg kena buat 'commando rest' dan mcm2 'rest' lagi. Nama ja dia 'rest' tapi cukup kasi fit badan.

ada la sya terlupa kasi sidai towel dan spendet, tersadai pula atas katil sbb terlalu kelam kabut sampai terlupa, satu markas sya kena pusing, towel kena ikat di leher dan bertopikan spendet. hahah yang paling teruk sya kena pusing padang kawad ketika pranita sedang melakukan perbarisan.

unik2 pengalaman tentera nie...

Lt M Musli Bin Jaffar (PSSTUDM) berkata...

Hehe... Memang unik.. Menang sengsara tapi lepas latihan best plak dicerita lagi kenangan2nya.. Yang saya hairan macam mana pun sipak terajang juru latih time latihan, lepas ja latihan nda juga terlintas mau balas dendam bah... Mungkin sebab diorang ikhlas melatih dan memang begitu adat tentera....Hehe..

TQ LM....

ClusterMaps

Jumlah pelawat.